Mina fototips till er

Jag är absolut ingen expert på fotografering, och jag lär mig mer och mer för varje gång jag fotar. Jag är 100% självlärd och jag har lärt mig genom att testa mig fram och se hur andra bloggare fotar sina bilder osv. Det tar sin tid att lära sig vilka tekniker som fungerar bäst för en själv, men ibland kan det vara trevligt med lite hjälp på vägen. Så därför samlade jag kort ihop några saker som jag har lärt mig i detta inlägg!

Före och efter redigering.

FOTOGRAFERING

Dagsljus Jag försöker alltid att fota i dagsljus, på så sätt blir ljuset finast och bäst. Jag brukar inte heller lägga objektet som ska fotas i direkt solljus utan lite i skuggan.

Bakgrunden Bakgrunden kan spela stor roll när det gäller fotografering. Speciellt av produkter och mindre föremål. Det blir intressantare för ögat om det finns andra saker omkring objektet som ska fotas, t.ex. blommor eller plastblommor är en stor favorit hos mig! Ibland är även en helvit bakgrund det bästa alternativet, det gäller att testa sig fram!

Vinklar Jag fotar alltid ett och samma objekt i olika vinklar för att sedan välja ut vilka bilder som blev bäst. Bilden kan få ett helt nytt uttryck beroende på var objektet är placerat och i vilken vinkel det är fotat.

REDIGERING

Ljusa bilder Viktigaste steget enligt mig. Ljusa upp alla bilder, och det kan vara otroligt stor skillnad före och efter redigeringen om man t.ex.  jämför bilderna i början av inlägget. Bilden blir så mycket fräschare och piggare om den ljusas upp! Förr var jag rädd att ljusa upp mina bilder ordentligt då jag tyckte det var så stor skillnad på före och efter bilderna, men strunta i det! Oftast blir ändå bilden aningen mörkare då man laddar upp den på bloggen.

Skärpa och kontraster A och O enligt mig. Alla bilder blir så mycket finare och proffessionella om man höjer skärpan och kontrasterna. Skärpan får man höja ganska så högt, då jag redigerar i Photoscape så lägger jag alltid mellan 10-12 på skärpan, och då är högsta möjliga 13. Kontrasterna höjer jag lite mindre, men de gör också en stor skillnad i bilderna.

Före och efter skärpan. Om man kollar snabbt på bilden syns kanske ingen skillnad, men om man ser på t.ex. fingrarna ser man konturerna så mycket bättre på efter bilden.

Kallt eller varmt? Hurudan effekt vill du ha på dina bilder? Jag brukar tänka att jag vill ha kallare toner på mina bilder på Instagram. På bloggen vill jag att det ska vara rätt så neutralt, men hellre kallt än för varmt.

 

Det var några tips från mig och jag hoppas det kommer till hjälp i alla fall för någon! Och för er som undrar så fotar jag med en Nikon D5000 med ett Nikkor 50mm f/1,8 objektiv eller med min Sony A5000 med kitobjektivet. Jag redigerar i Photoscape alla bilder som kommer på bloggen, och i Instagrams egna redigerare alla jag lägger upp där.

7 Comment

 1. Hello! I could have sworn I’ve been to this blog before but after browsing through some of the post I realized it’s new to me. Anyways, I’m definitely happy I found it and I’ll be book-marking and checking back frequently!

 2. Mina fototips till er – Henriettas blogg
  aqchrhjskzm
  [url=http://www.gq60va2r049nw6336knv3fwhsai36512s.org/]uqchrhjskzm[/url]
  qchrhjskzm http://www.gq60va2r049nw6336knv3fwhsai36512s.org/

 3. ”Wilson: “Yeah, that’s just a piece of it, but that is one piece of it.
  China NFL Jerseys

 4. The noises and stressful the playoffs.”We are eager to match.”Owen said.Knight should first game will be on Thursday in east, and before them
  lebron shoes

 5. I’ll be pleased with the fantastic exceptional lowcost imitation designer timepieces.

 6. I’d incessantly want to be update on new blog posts on this internet site, saved to bookmarks! .

 7. Wow, great article post.Thanks Again. Keep writing.

Kommentera